Header Ads

ÜÇ KIZLAR ŞEHİTLİĞİ

 Üç kızlar şehitliği ; 

 Manisa İlçesi Selendi ' ye bağlı Yukarı Tefen ve Çamlıca Mahalleleri arasında bulunmaktadır. Belediyece düzenlemesi yapılmıştır. Düzenleme esnasında molozlar arasında bulunan Osmanlıca yazılı olduğu değerlendirilen kırık mezar taşları,  koruma altına alınması için Manisa Müze Müdürlüğüne teslim edilmek üzere Fen İşleri Müdürlüğü Personeli Ali Çilek tarafından İlçe Jandarma Komutanlığına teslim edilmiş, 02.09.2022 tarihinde Cuma namazına müteakip ölümlerinin 100. yılında açılışı yapılmış ve ziyarete açılmıştır. 

3 Kızlar Şehitliği

Tarihçesi ; 

 Yunan kuvvetlerinin büyük taarruzda dağılmasıyla Yunan kuvvetlerinin bir kısmı Selendi istikameti üzerinden kaçarlar. Geçtikleri istikamette, yakıp yıkmadık yer bırakmazlar. Milli Mücadele Kahramanı İhsanoğlu Mehmet Efe 44 kişi ile birlikte Selendi ve Kula bölgesini savunarak düşmanın girmesine engel olur.

 Çakmakoğlu Helim'in kızı Efe Fehmi Eşi Dudu (18 Yaşında)

 Çakmakoğlu Helim'in kızı Elmas (14 yaşında)

 Kula İbrahimağa Köyünden Halil Efe Eşi Hatice (21 yaşında) 

  İhsanoğlu Mehmet Efe nin kızanlarına erzak tedarik etmektedir. Efe Fehmi ve Halil Efe Yunan kuvvetlerinin Selendi'ye yaklaşması ile Dudu, Elmas ve Hatice'ye yöresel kıyafetlerden giydirerek, Yukarı Tefen bölgesine çekilmelerini söylerler. " Sizi bulmaları halinde cephaneniz bitene kadar çarpışın, yakalanacak olursanız da kendinizi öldürün " derler. 

Osmanlıca Yazılı Kırık Mezar TaşıOsmanlıca Yazılı Kırık Mezar TaşıOsmanlıca Yazılı Kırık Mezar Taşı

  Bölgede bulunan Yunan işbirlikçileri düşmana İhsanoğlu Mehmet Efe'nin adamlarının karılarının bu bölgede saklandığını söylerler. Bölgeye gelen Yunan askerleri ile Dudu, Elmas ve Hatice çatışarak Dolaydamları'na doğru çekilirler. Cephaneleri biten Dudu ve Hatice 02 Eylül 1922 yılında şehit düşerler. Elmas yaralanır, ölü numarası yapar. Düşman kuvvetleri dağılınca patika yoldan sürünerek ilerler. O sırada oradan geçen Halil emmi isimli köylüye seslenir. " Yaralıyım, ben Çakmakoğlu Helim'in kızı Elmas babam beni buradan alsın ! " der. Ancak Halil emmi korktuğu için kimseye haber edemez. Elmas'da bir süre sonra kan kaybından şehit düşer. 

  Şehit haberini alan köylüler Dudu,Elmas ve Hatice'yi buraya yan yana defnederler. 

Ruhları Şad Olsun ! 


Süleyman Yiğit'in Anlatımından Uyarlanmıştır. 

1 yorum:

  1. tüyler diken diken . bu topraklar için canını verenlerin ruhları şad makamları cennet olsun ..

    YanıtlaSil

Fikrini Paylaş!

Blogger tarafından desteklenmektedir.