Header Ads

SELENDİ İSMİ VE TARİHİ HÜRIŞIK GAZETESİNDE !

 Hür Işık Gazetesinde makale yazarı Mehmet Şahin Hitabe Genci makalesinde Selendi ismi ve tarihi hakkında bilgiler verdi. Mehmet Şahin'in kaleminden Selendi üzerine hangi konulara değinmiş bir bakalım;
 


  Manisa'nın 17 ilçesinden biri olan selendi,halk arasında Sel-indi olarak bilinirken; eski kaynaklarda Slandos olarak geçmektedir. Milattan sonra 17. yüzyılda bölgede gerçekleşen şiddetli depremle Slandos Antik Devleti yer altında kalmış ve şehir bugün ki halini almıştır. Milattan sonra 17. yüzyıldaki deprem sadece Slandos'un değil Aigai, Philadelphia ve lidya gibi bir çok antik kenti yerle bir etmiştir. Bu depremde bölge büyük ölçüde günümüzdeki halini almıştır. 

 Slandos antik kenti günümüzdeki Karaselendi Mahallesi (Köyü) yakınlarındadır. Slandos Antik Kenti ile ilgili kaynaklarda çok az bilgi bulunmaktadır. Kentle ilgili bilgi veren önemli bir kaynakta Herodot, eserinde depremden söz etmiş, Slandos Antik kentinin yıkıldığından bahsetmiştir. Selendi Çaka Bey'in 1071 Malazgirt Zaferinin hemen akabinde yapmış olduğu fetihler sayesinde Çaka Beyliği hakimiyetine giren ilk defa Türk toprağı oldu(1074). Çakabey 1074 yılında Demirci merkez olmak üzere Gediz, Simav, Selendi ve Kula'da beyliğini kuracaktır. Selendi Çakabey önderliğindeki Türk hakimiyetine girmeden önce Roma'ya daha sonra da Bizans'a bağlıydı. Çaka beyin gaza ve cihad anlayışıyla Selendi Türklere geçmiştir. 

  Selendi ve bölgenin hakimiyetini elinde buluduran Çaka Bey Çanakkale'ye kadar sınırlarını genişletince Bizans sıkıntıya düşer, ne yazık ki Bizans İmparatorunun kışkırtmasıyla 1. Kılıçarslan, çakabeyi verdiği bir yemek ziyafetinde hançerle öldürür. Böylece Çaka Beyliğinin başına kardeşi Yalvaç Bey geçer. Beylik gücünü kaybedince Haçlı Seferleri karşısında tutunamaz. Selendi, Simav, Demirci ve Alaşehir'i kaybederek bölgede Türk Hakimiyeti son bulur. 

 1092 yılında 10 yıl gibi bir süre Bizans'ın elinde kalan Selendi, Germiyanoğullarına bağlanır. Bir söylentiye göre Selendi; Germiyanoğullarının at üretildiği yer olarak geçmekte olup, ancak bu hadise belgelenememiştir. Tamamı ile 1930 yılında Germiyanoğullarına geçen Selendi zenginlik içerisindedir. Ve et deposu olarak kullanılmaktadır. Selendi, Saruhanoğlu ve Germiyanoğlu beyliklerinin birleşmesini önlemek için iskan haline getirilmiştir. Bu dönemdeki iskan; Osmanlı döneminde fethedilen yerlerin Türkleştirilmesi anlamına gelir. Fakat Osmanlı Padişahı Sultan 1. Murat'ın iskanı Türkleşmiş topraklarda otoriteyi sağlamak için güvenilir boy ve aşiret yerleştirme olarak bilinmelidir. Güvenilir olan boy ve aşiretler Selendi'ye yerleştirildikten sonra Selendi'nin ismi Yörük Anı Selendi'dir. 

 Yörükler genelde Murat Dağı'na yerleştirilmiş ve burayı yaylak olarak kullanmışlardır. Bunun kanıtıda şudur ki; 1. Murat, "Murat Dağı'nı yaylak verdim aşmayasın, Borlu deresini de geçmeyesin " diyerekten ferman çıkartır. Selendi 1920 lerde Yunan kuvvetlerince işgal edilmiş lakin başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde ilerleyen Kahraman Türk Ordusu tarafından 3 Eylül 1922 yılında kurtarılmıştır. 

 1922 den itibaren Kula'ya bağlı Bucak konumunda olan Selendi 1954 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur. 3 Eylül kurtuluş şenlikleri kapsamında Kültür ve Cirit Etkinlikleri, kiraz zamanında ise Kiraz Festivali  düzenlenmektedir. 

Mehmet Şahin (Hürışık Gazetesi) Hitabe Genci Sel-indi Selendi Üzerine 
Selendi Haber 

Hiç yorum yok

Fikrini Paylaş!

Blogger tarafından desteklenmektedir.