Header Ads

USTURUMCALI HALİL EFE KİMDİR ?

  Milli Mücadele Kahramanlarından, Kuvayı Milliye Demirci Akıncıları 12'nci Müfreze Komutanı   Usturumcalı Halil Efe ; 

 Makedonya'nın Usturumca kasabasında dünyaya gelen Halil Efe, Balkan Savaşları ile Anadolu'ya yerleşti. Halil Efe'nin eşi Gördesli Makbule Hanım, iki vatan sevdalısı. Vatanı için toprağa düşen iki sevdalı ! Halil Efe ile Gördes'li Makbule Hanım Eylül 1920 'de dünya evine girerler. Evlendikten iki ay gibi bir süre sonra beraber akıncı olarak dağlara çıkarlar.  Kuvayı Milliye emrinde çete savaşlarına katıldılar. Yunanlılarla çatıştılar. Makbule Hanım 17 Mart 1922 de çatışma sırasında geri çekilen arkadaşlarına, çekilmeyin dercesine öne atılıp ön safta çatışmış ve bu esnada başından vurularak şehit düşmüştür. 22 yaşında şehit düşen Makbule Hanım için, Milli Mücadelenin Kahraman Kaymakamı İbrahim Ethem Akıncı bey defin sırasında dudaklarından şu cümleler dökülmüştü ; " 22 yaşında olan genç Gördesli Makbule kızımın, gür ve kumral saçları başından ileri uzanmış, zalim düşman kurşunun akıttığı beyni bu uzun saçlar üzerine bir nur gibi akmış, hayata doymak değil, hayatın zevkini henüz tatmaya başlamış ve görmüş, gözleri yarı açık, üzgün ve ağlar vaziyette " 

USturumcalı Halil Efe Ve Gördesli Makbule Hanım

  Demirci akıncıları teşkilatının 12. müfreze komutanı Usturumcalı Halil Efe düşmanla çetin mücadelelerin yaşandığı yıllarda Kaymakam İbrahim Ethem Akıncı ile birlikte Demirci, Gördes, Salihli ve Selendi başta olmak üzere bölgede verdiği mücadele ve düşmana verdiği sayısız kayıplarla tarihin nadide bir köşesinde yer alıyor. Bugünlere ulaşmamızda işte bu kahramanların önemi çok çok büyük ve bizler aradan 100 yıl geçse de yine o kahramanlarımızı unutmuyoruz. 2022 yılı Mayıs ayı içerisinde Usturumcalı Halil Efe 'yi anma günleri Selendi ilçemizde gerçekleşti. 

  1. Dünya savaşında da yer alan Halil Efe, Milli Mücadelede Çerkez Ethem'in Kuvayi Seyyari Birliklerinin içerisinde de bulundu. Ayrıca bir çok isyanın bastırılmasında da etkili rol oynadı . Çerkez Ethem'in komutasındaki Kuvayi Seyyarenin Yunanlara yaptığı Demirci savaşlarında Halil Efe yaralandı.Çerkez Ethem İsyanı ve yunanlılara sığınmasının ardından Demrci'nin milli mücadele kahramanı kaymakam İbrahim Ethem Akıncı tarafından kurulan Demirci Akıncıları teşkilatına ikna edilerek teşkilata katılımı sağlanmıştı. Bugün de hem Usturumcalı Halil Efe hem de Demirci Akıncıları anılıyor.  

İbrahim Ethem Akıncı

  Halil Efe eşinin şehit olmasından 2 ay sonra 17 Mayıs 1922 yılında yunanlılara karşı yapılan savaşta Selendi-Kınık muharebesinde şehit düşmüştür. Selendi'de şehit düşen Usturumcalı Halil Efe'nin mezarı Selendi- Yağcı Mahallesi Yağcı Dağındadır. 

Usturumcalı Halil Efe'nin Mezarı

  Ayrıca Usturumcalı Halil Efe'nin, Selendi Merkez 3 Eylül Caddesinde bulunan bir sokağa da ismi verilmiştir. 

 

Usturumcalı Halil Efe Sokak Selendi





Hiç yorum yok

Fikrini Paylaş!

Blogger tarafından desteklenmektedir.